Onze andere sites
adeszo

Mooie Johan (NTR)

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Daadkrachtig en behulpzaam: Johan Stekelenburg (1941-2003) is nog steeds een inspiratiebron voor velen. Een portret uit van deze oud-vakbondsman, -politicus en -burgemeester.

Rood nest
Stekelenburg wordt als helft van een tweeling in 1941 geboren in een rood Utrechts nest: een groot arbeidersgezin met negen kinderen. Hij valt al jong op door zijn sociale gedrag en door zijn kleurrijke verschijning. Een mooie man, met flair en stijl. Hij heeft bijnamen als “De Steek”, “Stekel” en “Mooie Johan”.

One-liners
Als vakbondsman en stakingsleider is Johan een man die goed nadenkt over alles wat hij doet en zegt. Hij is zich bewust van de kracht van one-liners, die hij gebruikt bij een speech of een interview en die hij tevoren vaak test bij zijn broer Jan.

Open en energiek
Stekelenburg is geliefd maar niet omdat hij een allemansvriend is. Zijn principes verloochent hij nooit maar hij gooit ook nooit definitief deuren dicht. Hij blijft als vakbondsman, politicus en burgemeester de energieke en optimistische onderhandelaar, ondanks de kritiek en vernederingen die hij ook moet ondergaan.

Kok en Cohen
Stekelenburg is een man die mensen weet te verbinden. Zelfs na zijn dood, zo blijkt uit het verhaal van twee van zijn naaste medewerkers uit de tijd dat hij burgemeester in Tilburg is. In “Mooie Johan” komen o.a. aan het woord: tweelingbroer Jan, zoon Taco, weduwe Heleen, PvdA-leider Job Cohen, oud-premier Wim Kok en oud-werkgeversvoorzitter Alexander Rinnooy Kan.

Uitzending op sterfdag
De uitzending vond plaats op zijn sterfdag: Johan Stekelenburg overleed op 22 september 2003 in Tilburg aan de gevolgen van slokdarmkanker. Hij werd 61 jaar oud.

‘Mooie Johan’ is een film van
Ronnie Griens en Marijke de Val

Camera
Robbert-Jan van der Does

Geluid
Hans Duran
Christiaan Rebel

Productie
Jonathan Laanstra
René Nouwens

Montage
Mieke Tiggeler

Geluidsmixage
Hans Brouwer

Kleurcorrectie
Ronald van Dieren

Eindredactie
Rob Freijssen

Uitreiking Johan Stekelenburg Compliment.
De NTR bracht eind december 2010 ook de uitreiking van het Johan Stekelenburg Compliment op tv. Dit is een onderscheiding van Start Foundation voor een persoon of organisatie die zich belangeloos inzet om mensen met minder kansen aan werk te helpen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.